Houtskool (Charcoal) BBQ VLOG #1

Houtskool.. Wat weet je van houtskool? Maakt het uit wat voor briketten of houtskool je gebruikt? We duiken in deze post en video in het wel en wee van houtskool enzeau ;-).


In het verleden maakte ik gebruik van geïmpregneerde briketten spul van onder andere de lokale supermarkt, tuinboer en zelfs van Weber. Om over de houtskool die daar te verkrijgen is maar niet te beginnen, klein restafval grut. Toen ik twee jaar geleden een set Old Hickory messen ophaalde bij Beef Exclusief werd ik erop gewezen dat er veel betere opties waren om je barbecue mee te stoken. Ik was eerst sceptisch maar heb toch twee zakken aangeschaft. Sindsdien kan ik niet meer zonder :).

Dammers restaurant houtskool

Dammers Restaurant Houtskool
Dammers is zeer licht en brandt op hoge temperaturen. Het is Zuid-Afrikaans houtskool en wordt gemaakt van afvalhout van de Australische Acacia (Black Wattle). Dammers heeft een zeer aangename neutrale “echte” houtskool geur en bestaat uit grote, soms kolossale stukken kool.
Ik gebruik Dammers vooral als ik een felle hoge temperatuur nodig heb zoals bij direct grillen (bijvoorbeeld steaks en burger) en pizza bakken.

Black Ranch

Black Ranch Houtskool
Black Ranch Houtskool
Black Ranch houtskool is een zeer zware houtskool met een hoge energetische waarde. Het wordt gemaakt van de Quebracho hardhout boom die in Zuid Amerika voorkomt.
Dit type houtskool geeft bij verbranding een specifiekere houtskool geur af en het brandt langer en op een lagere temperatuur dan Dammers. Black Ranch komt net als Dammers in goede kwaliteit en grote stukken kool.
Ik gebruik Black Ranch als ik voor langere tijd een niet super hoge temperatuur nodig heb zoals bij bijvoorbeeld spare ribs of kip bereiden.

Voor een gemiddelde barbecue waar ik direct en indirect grill gebruik ik vaak een mix van Dammers en Black Ranch houtskool ongeveer 1 op 1. Afhankelijk van wat er uiteindelijk op de barbecue terecht komt kan ik altijd meer of minder van het een of het ander toevoegen of grotere of juist kleinere stukken gebruiken. Ik zal hier binnenkort een blog/vlog aan wijden. Check mijn Houtskool vlog hieronder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *