Texas Rib Eye van de barbecue

Texas Rib Eye Steak met ingrediënten
Texas Rib Eye Steak met ingrediënten

Mogelijk de lekkerste steak.. Rib Eye. vandaag met een simpele “Texaanse” rub: cayennepeper en chili poeder flame grilled op de barbecue. De bedoeling was eigenlijk om entrecote te scoren bij de slager hier op het winkelcentrum maar helaas had hij geen entrecotes die aan mijn wensen voldeden.

Op de barbecue wil je natuurlijk entrecotes met die typerende dikke vetlaag aan de zijkant. Deze vetlaag kun je dan dusdanig hard grillen dat het een smaakexplosie teweeg brengt. De vetlaag krijgt dan ook die heerlijke crunch zoals we dat van buikspek van de Chinees gewend zijn. Maarja dat is weer een ander verhaal.

Entrecote staat sowieso nog gepland deze zomer :). Mocht jij nog bepaalde dingen willen zien in onze blog, vlog of instructievideo’s laat dit dan weten in een comment.

Geniet van de video, het recept kun je daaronder terugvinden! Eindcijfer: 7,5 vooral dankzij de rub 🙂

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Onze Rib Eye Steak in zijn Texaanse kruidenjasje.
Onze Rib Eye Steak in zijn Texaanse kruidenjasje.

Ingrediënten rub:

  • Cayennepeper
  • Chili poeder
  • Zwarte peper
  • (Zee)Zout

Barbecue voorbereiden:
Bereidt de barbecue voor om direct te grillen. Dit kan ook op een helft van de barbecue, dit scheelt iets in houtskool die je verbruikt en je hebt wat “headroom” om de steak op een lagere temperatuur door te garen (mocht je dit willen natuurlijk). Als houtskool heb ik 3/4e Black Ranch houtskool gebruikt in combinatie met 1/4e Dammers Restaurant houtskool. Black Ranch houtskool is zoals ik in deze vlog vertel een unieke houtskool soort met een zeer goede smaak. Bij het grillen van steaks komt dit houtskool zeer goed tot zijn recht.

De Rib Eye voorbereiden:
Erg simpel, bedek de steak aan beide zijden met de ingrediënten voor de kruidenrub. Doe dit naar eigen smaak, houd je van pittig of scherp voeg dan meer cayennepeper en/of chili poeder toe.

Het grillen:
Afhankelijk van de dikte van de steak en hoe doorbakken of rare je hem wilt, gril je hem tussen de 3-7 minuten per kant. Voor de perfectionisten gelden voor de kerntemperaturen van de steak de volgende richtlijnen:

50-52° Rare / Saignant Kern is helder rood, rosé aan het buitenste gedeelte
55-58° Medium rare Kern is sterk rosé, iets grijs-bruin aan het buitenste gedeelte
60-63° Medium / à point Kern is licht rosé, het buitenste gedeelte is bruinig
65-67° Medium well Kern is grijs
70° en hoger Well done / Bien cuit Gelijkmatig grijs-bruin

Na het grillen pak je de steak nog even in in aluminiumfolie. Laat de steak zo rond 5 tot 10 minuten rusten zodat de sappen zich weer in het vlees kunnen verdelen.

Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *